GreenWEEE

GreenWEEE

GreenWEEE, expertul în deșeuri de echipamente electrice și electronice: de la frigidere și laptopuri la oțel, plastic, aur și argint pur.

Am investit în uzina noastră de la Frasinu, în apropiere de Buzău, zece milioane de euro în cea mai mare și mai modernă unitate de tratare și reciclare a acestui tip de deșeuri din România, cu o capacitate de prelucrare de 50.000 de tone de deșeuri pe an, recuperând resurse materiale prețioase și protejând mediul natural. Suntem, de asemenea, una din cele mai moderne unități de profil din întreaga Europă.

GreenWEEE prelucrează toate cele zece tipuri de deșeuri electronice și electrocasnice prevăzute de legislația din domeniu și a dezvoltat un întreg ecosistem de reciclare, care include și o rețea națională de colectare a acestor deșeuri. În uzina noastră reciclăm frigidere, congelatoare, aparate de aer condiționat, mașini de spălat, aragaze, aspiratoare, fiare de călcat, filtre de cafea, calculatoare, imprimante, telefoane, faxuri, televizoare, camere foto și video, becuri fluorescente, ferăstraie, unelte de strunjit, frezat și șlefuit, jucării, echipamente sportive, echipamente de dializă, detectoare de fum, termostate, aparate de măsurat și distribuitoare de băuturi, alimente ori bani.



Ce facem cu deșeurile?

Frigiderele, congelatoarele și aparatele de aer condiționat sunt mai întâi dezasamblate manual: se scot motoarele, compresoarele etc., apoi fluidele și gazele (ulei sau, în cazul echipamentelor frigorifice, agentul de răcire, adică freonul) se extrag și se stochează separat, pentru a fi trimise companiilor specializate în reciclarea acestora. Ulterior, ca pentru orice alt deșeu, se trece la etapa de mărunțire. Aceste echipamente sunt prelucrate într-un mediu controlat, deoarece în componența lor intră și spuma poliuretanică – aceasta conține și ea freon, un gaz cu efecte nocive asupra stratului de ozon, care este la rândul său extras. Liniile noastre de lucru pot prelucra aproximativ un frigider/congelator pe minut!

În ceea ce privește aparatele mici, mai întâi se detașează cablurile electrice, apoi se trece direct la o primă fază de mărunțire, pentru a se sorta manual componentele aparatelor (bobine, transformatoare, circuite integrate etc.), apoi la o mărunțire mai fină, etapă în care se obțin particule fine de materiale. Acestea sunt apoi sortate automat. În funcție de tipul aparatelor, putem prelucra circa 3-5 tone de deșeuri pe oră.

După mărunțire, se separă particulele metalice de cele non-metalice (plastic, lemn, cauciuc etc.); acestea sunt stocate și trimise mai departe reciclatorilor specializați în prelucrarea acestor materiale. Putem recupera circa 95% din materialele folosite la fabricarea produsului inițial, în timp ce substanțele periculoase sunt stocate separat, pentru a elimina orice amenințare pentru mediu.

Pe de altă parte, sticla din tuburile catodice ale televizoarelor vechi conține o pulbere
fluorescentă periculoasă și prin urmare este tratată în condiții speciale de siguranță. Ecranul se separă de restul tubului, apoi se aspiră pudra, iar sticla este trimisă la reciclatori specializați.

Ce se obține la reciclare?

În cea mai mare parte este vorba de particule de fier și diverse aliaje feroase, dar și de materiale neferoase, precum cupru și aluminiu. Din componentele calculatoarelor se recuperează și metale nobile ca aurul, argintul și paladiul – resurse rare și valoroase. În rest este vorba de diverse particule de plastic – polietilenă, polipropilenă, PVC etc. Toate sunt trimise mai departe la alți reciclatori, care le purifică și le transformă în materii prime pentru alte produse.

< Înapoi