GREENTECH

GREENTECH

Greentech, locul unde PET-urile încep o nouă viață!

Compania Greentech, parte a holdingului Green Group, este specialistul grupului în reciclarea ambalajelor din plastic. De fapt, este unul dintre cele mai mari companii de profil din sud-estul Europei, având instalații de reciclare în România (la Iași și Buzău), dar și în Serbia, Grecia, Ucraina și Macedonia.

În România, Greentech funcționează din anul 2002, fiind una dintre primele companii private din țara noastră specializate în reciclarea materialelor plastice. E o afacere care ne place – nu se întâmplă prea des să poți spune, cu sinceritate, că firma unde lucrezi face lumea mai bună și mai curată.

Instalațiile noastre din România pot prelucra aproximativ 4.000 de tone de ambalaje PET în fiecare lună, ceea ce înseamnă în jur de 40% din toate ambalajele de acest fel vândute pe piață. Altfel spus, putem recicla aproape jumătate din sticlele PET care se consumă în toată țara și cumpărăm cam 90% din toate ambalajele PET care ajung pe piața de reciclare!



Și nu numai: reciclăm și alte feluri de materiale plastice, de la foliile și pungile de polietilenă până la tot felul de tuburi, flacoane și recipiente – care sunt produse dintr-un alt fel de plastic, numit polipropilenă. Putem recicla umerașe și carcase de CD-uri (adică polistiren). Reciclăm  piesele de plastic din interiorul mașinilor, precum mânerele portierelor, căști de protecție pentru bicicliști, valize de plastic, jucării, până și bărci de plastic!

Toate acestea sunt de regulă produse dintr-un material numit ABS, care poate fi recunoscut prin faptul că este un plastic foarte dur și lucios, obținut prin turnare într-o matriță – jucăriile Lego sunt un exemplu la îndemână.

În Europa, suntem cel mai mare reciclator de deşeuri PET şi poliolefine (grup de materiale plastice care include polietilena, polipropilena și alte câteva tipuri de plastic).

Ce facem cu deșeurile?

Simplu: mai întâi le spălăm, le tocăm, le dăm prin blender, apoi punem un strop de sare...
Glumim, desigur. Procedeele de reciclare sunt cam aceleași pentru toate tipurile de deșeuri din plastic. În cazul PET-urilor, acestea ajung în unitățile noastre de la companii specializate în colectare, de la firme care generează volume mari de astfel de ambalaje sau prin propriile noastre operațiuni de colectare. Deșeurile PET intră pe o bandă transportoare, unde sunt curățate, apoi sortate pe culori, după care intră în 7 linii de măcinare-spălare, unde sunt tocate, spălate repetat şi uscate. Rezultatul final sunt fulgi PET de înaltă puritate, sortați pe culori și gata de a fi folosiți de către firmele producătoare de plastice.



Ce se obține din fulgii PET?

O mulțime de lucruri: de la îmbrăcăminte (PET și poliesterul sunt fapt același material!) la covoare, pantofi, valize, tapițerii, fibre pentru saci de dormit sau pufoaice, faruri, bare de protecție, grilaje și tăbliile ușilor la mașini, sau, desigur, alte ambalaje PET.

În cazul deșeurilor din polietilenă și polipropilenă, tehnologia de reciclare este asemănătoare: sortare pe culori, măcinare, apoi spălare. Spre deosebire de PET-uri, pungile de plastic trebuie însă topite după ce au fost tocate și spălate. La sfârșit se obțin niște granule de polietilenă, respectiv polipropilenă, din care se produc folii, și saci pentru gunoi, chiar și produse din plastic turnat. La fel stau lucrurile și cu deșeurile din ABS, care sunt reciclate tot sub formă de granule.

< Înapoi