GREENFIBER INTERNATONAL

GREENFIBER INTERNATONAL

Dacă Greentech, compania noastră soră, ar fi „la serviciu”, GreenFiber ar fi „la
primire”. Noi suntem cei care transformă fulgii PET în diferite alte materiale, de la
fibră sintetică (poliester) la bandă PET și granule de PET reciclat.

GreenFiber este singurul producător de fibră sintetică, bandă PET şi granule de PET reciclat (rPET) din România, cu fabrici în Buzău şi Iaşi. În acelaşi timp, compania noastră este pe poziția a doua în clasamentul celor mai mari producători europeni de fibre de poliester reciclate.

GreenFiber realizează trei categorii de produse: bandă PET, fibră de poliester reciclat și granule rPET. Cu banda PET ați luat cunoștință de fiecare dată când ați cumpărat un echipament voluminos, precum un frigider: este acea bandă de plastic cu care este legat la exterior ambalajul, tare ca scoarța și extrem de rezistentă la rupere. Poliesterul este omniprezent – îl găsiți în multe textile, de la treninguri la căptușeli; cât despre granulele rPET, acestea sunt materia primă pentru o mulțime de sticle, tuburi, flacoane, bidoane, folii alimentare etc.



Cum se realizează banda PET?

Pentru că materia noastră primă sunt fulgii PET, principiul de prelucrare e cam același pentru toate produsele finale: fulgii sunt uscați și cristalizați, pentru a se elimina complet umiditatea, apoi topiți. Benzile PET sunt cel mai simplu de realizat: topitura este „trasă” în benzi (procedeu pe care inginerii îl numesc „etirare”) de anumite dimensiuni, după care se înfășoară pe role de carton, este înfoliată și expediată clienților, ambalată în palete mari.

La ce se folosește?

Banda PET e ieftină, 100% reciclabilă, ușoară, manevrabilă, elastică și rezistentă la
intemperii. Este, prin urmare, folosită la ambalarea produselor voluminoase și grele, de la materiale de construcții precum cărămizile și lemnul la aparatele electrocasnice.

Cum se realizează fibra de poliester?

Procesul e ceva mai lung, dar principiul e similar: uscare și topire, după care  materialul lichid este tras în fire în același mod în care se fac spaghetele. În acest stadiu, fibrele rezultate sunt rigide ca o bandă PET, astfel ca ulterior ele sunt tratate termic și prin întindere, pentru a căpăta elasticitate.

La ce se folosește?

La aproape orice material textil la care vă puteți gândi, de la articole de îmbrăcăminte la filtre de ulei, umpluturi pentru plăpumi, tapițerie, plasturi etc.

Cum se realizează granulele rPET?

Cum spuneam, pe baza aceluiași principiu: uscare, cristalizare, apoi topire, tragere în fire, după care „spaghetele” rezultate se taie în bucăți mici, adică tocmai granulele despre care vorbim. Sună plictisitor? Citiți mai jos despre utilizările acestor granule!

La ce se folosesc?

La fabricarea (aproape) oricărui tip de recipient, cu sau fără capac: caserole de plastic de unică folosință, tuburi de cosmetice, bidoane de ulei, sticle de băuturi, tuburi de ketchup, recipiente pentru detergent de vase, folii alimentare și nealimentare, blistere pentru medicamente etc.

< Înapoi