EcoPaper

EcoPaper

EcoPaper: salvăm pădurile

Cu o îndelungată și venerabilă istorie, de peste 150 de ani, EcoPaper este în prezent una dintre cele mai „curate” fabrici de profil din România, producând carton ondulat exclusiv prin reciclarea hârtiei și a cartoanelor. Fabrica a fost înființată în 1852, de către negustorii brașoveni, printre care și cărturarul George Barițiu, unul dintre spiritele luminate ale generației pașoptiste din Ardeal. Cu o existență neîntreruptă timp de un secol și jumătate, fabrica de la Zărnești produce carton ondulat din 1980. A fost una dintre primele obiective industriale privatizate, în 1990, și, din 2001, a trecut printr-un proces de retehnologizare care a însemnat închiderea liniilor de producție ineficiente și poluante. Astăzi, EcoPaper are o capacitate de producție dublă față de anii ’80, de circa 80.000 de tone de carton anual.

Deoarece industria prelucrătoare de hârtie este o mare consumatoare de apă, ne asigurăm în permanență că protejăm mediul, prin investiții în instalația de ape uzate, reabilitarea stației de epurare, monitorizarea continuă a emisiilor și a apelor deversate, precum și prin foraje pentru controlul calității apei din pânza freatică.

Ce facem cu deșeurile?

Spre deosebire de hârtia de înaltă calitate, cum este cea pentru imprimante, care nu poate fi reciclată mai mult de 5-7 ori înainte de a se degrada ireversibil, cartonul se pretează la reciclare mult mai bine. Procesul de reciclare înseamnă transformarea deșeurilor de hârtie și carton într-o pastă, prin scufundarea într-o soluție caldă de apă cu solvenți, filtrarea acesteia pentru a se îndepărta impuritățile, apoi pasta este întinsă pe o sită plană, este deshidratată, apoi uscată prin trecerea printre niște tamburi încălziți. În final, cartonul rezultat este rulat în role de dimensiuni mari și tăiat la dimensiunile solicitate de clienți.Ce se obține la reciclare?

Carton ondulat. Cartonul este o resursă foarte importantă, deoarece se pretează foarte bine la reciclări repetate; ținând cont de faptul că este folosit pe scară largă la ambalaje și, prin urmare, este responsabil de o mare parte a consumului de produse de hârtie, conservarea sa reprezintă o șansă în plus la un mediu mai curat.

< Înapoi